De 'verloren' God

Labels: | 0 reacties»


Het Steen mag dan wel het oudste gebouw van Antwerpen zijn, maar het beeldje boven de poort van de burcht is nog veel ouder. Zijn beeltenis is door de eeuwen verweerd. Dat is niet zo gek. Het beeldje is ouder dan alle delen van het Steen bij elkaar. Het stamt uit de tweede eeuw na Christus!

De kleine nis valt nauwelijks op, maar als je goed kijkt zie je het beeldje staan. Het rare mannetje beeld de God Semini uit: de God van de vruchtbaarheid. Vroeger kwamen vrouwen bij de beeltenis van de God bidden om een kindje. Maar enkele Jezuïten in 1587 voelden zich ongemakkelijk bij de penis van de God van de vruchtbaarheid. Zij verminkten het beeldje door zijn penis af te hakken.

Maar sinds enkele jaren is Semini voor verder verval beschermd. Het Antwerps Komitee Semini in Ere (AKSIE) richt zich weer op de 'verloren' God. Ieder jaar, op de eerste zaterdag van de lente, huldigen zij het vruchtbaarheidssymbool. Heb je dat feest gemist? Niet getreurd, op 22 en 23 augustus vieren de Semini-aanhangers het Bollekesfeest. Inderdaad, onder het genot van een Bolleke. Schol!


Ria van Meir

0 Responses to "De 'verloren' God" (Leave A Comment)